Materijali

KOPRIVA

FINSKA KOPRIVA (Urtica dionica)
Koristi se finska kopriva (Urtica Dionica) u kombinaciji s organskim turskim pamukom i finskom konopljom. Kopriva se može uzgajati bez pesticida i herbicida te nije potrebno dodatno navodnjavanje. Uz to, kopriva obogaćuje tlo, hrani i štiti insekte i ptice. Vlakna koprive nije potrebno namakati u vodi pa se pri izradi vlakna i materijala štedi voda. Tkaninu od koprive nazivaju materijalom sljedećeg desetljeća, u Japanu uvelike ulažu u uzgoj koprive, a na svom je imanju uzgaja i princ Charles!

Organski pamuk

GOTS certificiran pamuk
GOTS certificiran pamuk, proizveden u Njemačkoj u IVN-Best certificiranom pogonu koji ima tvornice organskog pamuka u Ugandi i Kirgistanu. Tvornice su certificirane u cijelom lancu proizvodnje, od sirovine, bojadisanja, tkanja do trgovina. Time je zajamčen održiv, ekološki i etičan pristup proizvodnji na svakom koraku. Pamuk je u određenim odjevnim predmetima u kombinaciji s organskim lanom i konopljom.

KONOPLJA

Vlakna iz održivog uzgoja bez kemikalija
Vlakna iz održivog uzgoja bez kemikalija u Francuskoj i Rumunjskoj, materijal je izrađen u Rumunjskoj. Tkanine od konoplje posebno su namijenjene za osjetljivu kožu, posjeduju antibakterijska svojstva te reguliraju temperaturu tijela, što znači da griju zimi, a ljeti hlade.

Stoljetna konoplja i lan

Stoljetna konoplja i lan iz Podravine
Koristi se takozvana stoljetna konoplja i lan iz Podravine. Iako se naziva stoljetna, teško je odrediti točno vrijeme proizvodnje. Riječ je o prirodno uzgojenim i tkanim materijalima iz prošlog stoljeća.

Prirodno bojadisani materijali

Bojanje Sjemenkama avokada, prahom koprive...
Sjemenkama avokada, prahom koprive, organskim zelenim čajem i sezonskim voćem i biljem iz Podravine. Pri bojadisanju se koristi samo sol i ocat.

Reciklirana mješavina konoplje i organskog pamuka

Materijal od „otpada”
Materijal od „otpada”, to jest ostataka tekstilne proizvodnje, miješani s 30% „novih” vlakana organskog pamuka kako bi se osigurala čvrstoća i kvaliteta tkanine. U materijalu se koristi 39% recikliranog organskog pamuka, 31% reciklirane konoplje i 30% “novog” organskog pamuka. Vlakna konoplje su uzgojena u Kini, pamuk u Turskoj, a tkanina je proizvedena u Kini.

Organska guma i organski konac

U proizvodnji se koristi organski konac
U proizvodnji se koristi organski konac, izbjegavaju se materijali s elastinom jer se pri pranju otpušta mikroplastika, a u proizvodima koji imaju gumu koristi se organska guma (scrunchies, hlače i suknje).

Monomaterijali

predmeti izrađeni od jedne vrste materijala
Odjevni predmeti su izrađeni od jedne vrste materijala kako bi se olakšala mogućnost reciklaže. Svi materijali su biorazgradivi.

Pinatex

Zamjena za kožu
Zamjena za kožu, materijal od celuloznih vlakana lišća ananasa.

Upcycled materijali

Prenamjenjeni materijali
Materijali odjevnih predmeta koji se prenamijene u novu svrhu.