O IOM-u

Institut održive modeIOM, osnovan je u listopadu 2020. godine s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja zamisli održive mode. U srži djelovanja je transparentnost, iskrenost i vjerovanje da je održivost put koji zajedno stvaramo.
 
 
Zašto održiva moda? Održiva moda je 2019. godine bio najtraženiji i najpopularniji pojam vezan uz modu, od interneta do tiskanih medija.
 
 
Mogli bismo reći da je 2019. predstavila određenu prekretnicu za održivu modu. No što je zapravo održiva moda? Je li riječ o pokretu, teoretskom konceptu, nadi, trendu ili marketinškom pojmu? Možemo li kao pojedinci i potrošači sudjelovati u razvoju održive mode? I što je najvažnije, je li održiva moda uopće moguća? Budući da je pitanje održivosti jedno od najvažnijih pitanja s kojim se susrećemo kao društvo, moda je u promišljanju, ali i rješavanju problema od presudne važnosti te gotovo da nema boljeg polazišta za potpuno i suštinsko shvaćanje teme; prve tvornice svijeta bile su tvornice pamučnog tekstila, industrijska revolucija pokrenuta je pothvatima u proizvodnji pamuka i pređe, Francuska revolucija iznjedrila je novo građanstvo i slobodnog pojedinca koji se odjenuo i izdvojio odjećom nazvanom – moda, dok je tekstilna industrija jedna od najstarijih, najvećih i najglobaliziranijih industrija na svijetu. Jedno je sigurno, moda kakvu poznajemo nije održiva i promjene su nužne, ali osim izazova, ovo potpuno novo razmišljanje o modi predstavlja i goleme mogućnosti  – moda i industrija zasigurno dobivaju novo lice i značenje. 
 
Osnivačica i voditeljica IOM-a je Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva (smjer dizajn i projektiranje), istraživačica i autorica nekoliko knjiga o modi i tekstilnoj industriji.
 
 
Proizvodnja se odvija u Podravini, na sjeveru Hrvatske, gdje postoji bogata tekstilna povijest i naslijeđe. Uz to, Drava pripada ekološki najvažnijem europskom riječnom području, zajedno s Murom i Dunavom čini Europsku Amazonu – teku kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju tepovezuju više od milijun hektara jedinstvenih prirodnih i kulturoloških krajolika, kao simbol zajedništva pet zemalja, postavši prvim svjetskim UNESCO-vim prekograničnim rezervatom biosfere “Mura-Drava-Dunav”.
 
Združeno naslijeđe proizvodnje i jedinstvene prirode nude savršen prostor za promišljanje i postavljanje održivih namjera.